فهرست مطالب

نشریه چشم انداز حسابداری و مدیریت
سال چهارم شماره 45 (تابستان 1400)

  • جلد چهارم
  • تاریخ انتشار: 1400/06/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد اره کش سلماسی*، علی قنبری صفحات 1-17

    هدف از مقاله حاضر تاثیر بحران اقتصادی (تحریم اقتصادی وکرونا) و رشد اقتصادی بر چسبندگی هزینه روی 110شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دور ه زمانی 1380تا 1398 می باشد. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندگانه و برای مقایسه ضرایب در دوران تحریم عادی و شدید، از آزمون پترونوستر استفاده شده است. با تفکیک دور ه زمانی تحقیق به سه دوره رشد و رکود (کرونا)، تحریم شدید اقتصادی و تحریم کم، چسبندگی هزینه در این دوره ها و نیز در سه سطح هزینه های عمومی و اداری، بهای تمام شده کالای فروش رفته و هزینه های عملیاتی بررسی شدند. بر اساس نتایج، هزینه ها به صورت غیر متقارن نسبت به تغییرات فروش یکسان، واکنش نشان میدهند. همچنین رونق اقتصادی بر چسبندگی هزینه هاتاثیر مثبت دارد، به بیان دیگر در دوران رونق اقتصادی چسبندگی هزینه افزایش می یابد ؛ اما رکود اقتصادی بر چسبندگی هزینه ها تاثیر منفی دارد، به این معنا که در دوران رکود و کرونا چسبندگی هزینه وجود ندارد. تحریم های شدید اقتصادی بر چسبندگی هزینه تاثیر منفی دارد، اما تفاوت چسبندگی هزینه ها در دوران تحریم عادی و شدید تنها در مورد هزینه های عملیاتی معنادار است و در مورد چسبندگی بهای تمام شده کالای فروش رفته و هزینه های عمومی واداری با وجود تاثیر منفی تحریم بر چسبندگی، این تفاوت از نظر آماری معنادار نیست.

    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، چسبندگی هزینه، رشد اقتصادی، رکود و رونق اقتصادی
  • علی بیات، عباس رستمی* صفحات 18-32

     پژوهش حاضر در پی ردیابی تاثیر محافظه کاری حسابداری بر ظرفیت بدهی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. یکی از دغدغه های همیشگی مدیران مالی شرکتها بحث تامین مالی می‎باشد. در راستای حصول به هدف مذکور اطلاعات 79 شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که با کمک الگوی حذف سیستماتیک انتخاب شده و در طول دوره پنج ساله (1394-1398) برای این شرکت ها داده ها گرد آوری و با مدل تحقیق به کمک روش های مناسب آماری آزمون شد. برای سنجش محافظه کاری از مدل گیولی و هین (2000) و برای ارزیابی ظرفیت بدهی نیز از مدل قبلی فرانک گویال (2009) استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه تحقیق نشان داد که که شرکتهای محافظه کارا تر ظرفیت بدهی بالاتر داشته و محافظه کاری بر ظرفیت بدهی تاثیر معنادار مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: ظرفیت بدهی، محافظه کاری، تامین مالی، مدل گیولی و هین، مدل فرانک و گویال
  • رویا دارابی*، زهرا ورکش، جواد درخشان صفحات 33-44
    رفتار اجتناب مالیاتی از استراتژی های بااهمیت شرکت ها محسوب می شود. شرکت ها با استفاده از اجتناب مالیاتی می توانند به کاهش بار مالیاتی خود کمک نمایند. همچنین ریسک مالیاتی نیز می تواند به طور خاص از اجتناب مالیاتی نشاءت بگیرد. ریسک مالیاتی، می تواند از استراتژی های برنامه ریزی مالی شرکت که به صورت مستقل از کل ریسک عملیاتی است، به وجود بیاید. شرکت هایی که از اجتناب مالیاتی به خوبی استفاده می کنند، می توانند در سودمندی سهامدارانشان از این طریق نقش داشته باشند. اجتناب از مالیات، از خلاء های قانونی در قانون مالیات ها نشات می گیرد. اجتناب مالیاتی می تواند ریسک ها را به سمت بدهکاران سوق داده و موجب کاهش توانایی آن ها در پرداخت بدهی هایشان شود. از سوی دیگر، اجتناب مالیاتی می تواند منجر به صرفه جویی پولی بدهکاران شود که این مسایله می تواند قدرت آن ها را در پرداخت بدهی هایشان تقویت کند. ازآنجاکه ریسک مالیاتی پس از کسر مالیات از جریانات نقدی کمتر قابل پیش بینی می شود، طلبکاران می توانند شرکت هایی با ریسک مالیاتی بالا را به عنوان بدهکاران خطرناک تر تشخیص دهند. ارتباط روشنی میان اجتناب مالیاتی و ریسک مالیاتی به صورت یکنواخت در دسترس نیست. از این رو این تحقیق به دنبال بررسی نقش ریسک مالیاتی و اجتناب مالیاتی است.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، ریسک مالیاتی، نرخ موثر مالیاتی
  • محمدجعفر عسگری، سید حسام وقفی* صفحات 45-60

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر محیط نهادی بر رابطه بین افشای داوطلبانه مسئولیت اجتماعی شرکت و تقاضای حسابرسی می پردازد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی بوده و از بعد روش شناسی همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) می باشد. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 86 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده در دوره ی زمانی 9 ساله بین سال های 1390 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفتند. روش مورد استفاده جهت جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای بوده و داده های مربوط برای اندازه گیری متغیرها از سایت کدال و صورتهای مالی شرکت ها جمع آوری شده و در اکسل محاسبات اولیه صورت گرفته سپس برای آزمون فرضیه های پژوهش از نرم افزار استاتا استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین افشای داوطلبانه مسئولیت اجتماعی شرکت و رتبه موسسه حسابرسی رابطه وجود ندارد. همچنین، رتبه موسسه حسابرسی بر رابطه بین افشای داوطلبانه مسئولیت اجتماعی شرکت و هزینه های حسابرسی اثر گذار نمی باشد. ولی، افشای داوطلبانه مسئولیت اجتماعی شرکت بر هزینه های حسابرسی تاثیر معکوس دارد و نیز، بهبود محیط سازمانی بر حق الزحمه حسابرسی تاثیر معکوس دارد. اما، بهبود محیط سازمانی بر رتبه موسسه حسابرسی اثرگذار نیست. همچنین، بهبود محیط سازمانی بر رابطه بین افشای داوطلبانه مسئولیت اجتماعی شرکت و رتبه موسسه حسابرسی تاثیر ندارد.

    کلیدواژگان: محیط نهادی، افشای داوطلبانه مسئولیت اجتماعی شرکت، تقاضای حسابرسی
  • علی جعفری، رضا بیداروند، عاطفه ملکی* صفحات 61-72
    اقتصاد سیاسی حوزه مهمی در مطالعه علمی پدیده های اجتماعی است. این روش، شکل گیری پدیده های اجتماعی را ناشی از مولفه های سیاسی و اقتصادی می داند. بر اساس نظریه اقتصاد سیاسی، در اکثر جوامع اقتصادی بازار محور، واحدهای تجاری کانون کنش های متقابل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی میان گروه های مختلف هستند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر ارتباطات سیاسی بر انعطاف پذیری مالی شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه مورد مطالعه شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران با در نظر محدودیت های خاص، که از این میان نمونه ای شامل 166 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردید. قلمرو زمانی تحقیق شامل یک دوره هفت ساله بر اساس صورت های مالی شرکت های مورد مطالعه طی سال های 1392 الی 1398 است و برای آزمون فرضیات از روش رگرسیون خطی چند متغیره با استفاده از نرم افزار EVIEWS نسخه 9، استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که ارتباطات سیاسی بر انعطاف پذیری مالی شرکت ها تاثیر ندارند.
    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، انعطاف پذیری مالی، شرکتهای بورسی
  • سید رضا عقیلی نسب* صفحات 73-84

    هدف پژوهش حاضر تاثیر تاثیر ارتباطات سیاسی بر تصمیمات مالی شرکت ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این تحقیق، از جهت همبستگی و روش شناسی تحقیق، از نوع شبه تجربی و پس رویدادی در حوزه تحقیقات اثباتی حسابداری است که با اطلاعات واقعی صورت می گیرد. داده های موردنیاز تحقیق از مشاهده اسناد مربوط به صورت های مالی شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 92 تا 96 گردآوری شد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات، از مدل های رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار اقتصادسنجی Eviews نسخه 9 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده رابطه معنادار بین ارتباطات سیاسی و تصمیمات مالی است.

    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، تصمیمات مالی شرکت، سرمایه گذاری
  • مهسا قجربیگی، مریم موسی زاده* صفحات 85-96
    در شرکت های تنوع یافته، ارتباط زیادی بین بخش های مختلف کسب وکار شرکت وجود دارد که بدلیل وابستگی نزدیک بین آن ها، منافع تمامی بخش های درگیر را تحت تاثیر قرار خواهد داد. بنابراین، دستیابی به تعادل و توازن درونی یک شرکت تنوع یافته و حفظ منافع هر یک از طرفین رابطه اهمیت ویژه ای می یابددر این پژوهش بررسی رابطه بین تنوع بخشی شرکت ها و کیفیت اقلام تعهدی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1394-1398 مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش از لحاظ طبقه بندی بر حسب هدف، پژوهشی کاربردی است و از لحاظ طبقه بندی بر مبنای روش، تحقیق توصیفی محسوب می شود و از میان تحقیقات توصیفی، از نوع همبستگی است. نمونه آماری تحقیق به روش حذفی سیستماتیک تعداد 81 شرکت انتخاب شد. نتایج آزمون فرضیات نشان داد بین متنوع سازی تجاری و جغرافیایی شرکت و بازده دارایی ها رابطه معناداری وجود دارد. بین کیفیت اقلام تعهدی و متنوع سازی تجاری شرکت ها رابطه وجود دارد. اما بین کیفیت اقلام تعهدی و متنوع سازی جغرافیایی شرکت ها رابطه وجود نداشت.
    کلیدواژگان: متنوع سازی تجاری، متنوع سازی جغرافیایی، بازده دارایی ها، کیفیت اقلام تعهدی
  • سعید انورخطیبی، لیلا سیفی گواهر*، فریبا انصاری صفحات 97-112
    در شرکت هایی که در یک حالت پایدار نیستند (شرکت های با رشد پایین) و مشکلات زمان بندی وجه نقد دارند، اقلام تعهدی غیرعادی نقش برجسته تری در علامت دهی عملکرد شرکت دارند و مدیران درباره اقلام تعهدی حسابداری اختیار دارند لذا هدف تحقیق حاضر بررسی توانایی سود و جریان نقد عملیاتی در توضیح ارزش ذاتی تحقق یافته شرکت بود. جامعه آماری تحقیق کلیه شرکتهای فعال پذیرفته شده در بورس بود که تعداد 118 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و از جیث هدف کاربردی بود. نتایج رگرسیون نشان داد توانایی سود و جریان نقد عملیاتی در توضیح ارزش ذاتی تحقق یافته شرکت تاثیر معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: توانایی سود، جریان نقد عملیاتی، ارزش ذاتی تحقق یافته
  • فرهاد دهدار، محمدحسین مرادی* صفحات 113-123
    تقلب از پدیده های رایج و متداول در کسب و کار است. پیشگیری با کشف تقلب های با اهمیت در صورت های مالی همواره کانون توجه سرمایه گذاران، قانونگذاران، استاندارد گذاران، مدیران و حسابرسان بوده است. بر عصر حاضر عصر اطلاعات نام نهاده شده و آنچه که منجر به قدرت و موفقیت می شود، اطلاعات است. داده کاوی پل ارتباطی میان علم آمار، علم کامپیوتر، هوش مصنوعی، الگوشناسی، فراگیری ماشین و بار نمایی بصری داده ها می باشد که در چارچوب فرآیندی، استخراج اطلاعات معتبر، از پیش ناشناخته، قابل فهم و قابل اعتماد از پایگاه داده های بزرگ امکان پذیر می گردد و استفاده از آن در تصمیم گیری در فعالیت های تجاری مهم نظیر ارتقای کیفیت سودمندی اطلاعات از طریق شناسایی تقلب های مالی میسر می شود. تحقیق حاضر به روش شناخت تاریخی با بهره گیری از اسناد کتابخانه ای و به پشتوانه پیشینه و تحقیقات محققان شواهدی لازم جهت بررسی داده کاوی در تقلب صورت های مالی ارایه می کند.
    کلیدواژگان: تقلب مالی، داده کاوی، درخت تصمیم گیری، شبکه های عصبی، شبکه های گمانه زنی بیزی
  • ناصر امیدوار*، سمیه جنگی، بهنام نجفی، اسمعیل جاوید صفحات 124-136
    این تحقیق به بررسی تاثیر اجرای سامانه عملیات و خدمات الکترونیک مالیاتی بر میزان اثربخشی عملکرد سازمان امور مالیاتی از دیدگاه ممیزین مالیاتی دراستان اردبیل می پردازد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه ماموران مالیاتی استان اردبیل در چهار سطح سازمانی کارشناش مالیاتی، کارشناس ارشد مالیاتی، رییس گروه مالیاتی و رییس امور مالیاتی که جمعا به تعداد 85 نفر در جریان سالهای 1397 و 1398 و 1399 می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی است. همچنین از نظر هدف در طبقه بندی تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. روش های گردآوری اطلاعات در این تحقیق به دو صورت روش کتابخانه ای و روش میدانی می باشد و از پرسشنامه نیز بهره برده شده است. فرضیات تحقیق با استفاده از رگرسیون مورد آزمون قرار می گیرد. و برای مستند سازی نتایج تجزیه و تحلیل آماری و ارایه راه حل های نهایی، محقق از شیوه آماری با استفاده از نرم افزار spss اقدام به تجزیه و تحلیل سوالات و فرضیات نموده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که متغیر اجرای سامانه عملیات و خدمات الکترونیکی مالیاتی در کاهش فساد مالیاتی ، کاهش هزینه وصول مالیات ، افرایش کارایی ماموران مالیاتی ، تسهیل تحقق اجرای عدالت مالیاتی و افزایش سرعت وصول درآمدهای مالیاتی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: خدمات الکترونیکی مالیات، سازمان امور مالیاتی، اثربخشی، ممیزین مالیاتی
|
  • Mohammad Areh Kesh Salmasi *, Ali Ghanbari Pages 1-17

    In this paper, the effect of economic crisis (economic sanctions and corona) and economic growth on cost attachment to 110 companies among the companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2001-2019 has been studied. Multiple regression was used to test the hypotheses and Petronoster test was used to compare the coefficients during normal and severe embargo. By dividing the research period into three periods of growth and recession (corona), severe economic sanctions and low sanctions, cost stickiness in these periods and also in three levels of public and administrative costs, the total cost of goods sold and operating costs Were examined. Based on the results, costs react asymmetrically to uniform sales changes. Economic prosperity also has a positive effect on cost stickiness, in other words, cost stickiness increases during economic boom. But the recession has a negative effect on cost stickiness, meaning that there is no cost stickiness during the recession and the corona. Severe economic sanctions have a negative effect on cost stickiness, but the difference in cost stickiness during normal and severe sanctions is only significant in terms of operating costs, and in the case of cost-effectiveness of sold goods and the cost of public works and public works. On adhesion, this difference is not statistically significant.

    Keywords: Economic sanctions, Cost Adhesion, Economic Growth, Recession, Economic Prosperity
  • Ali Bayat, Abbas Rostammi * Pages 18-32

    The present study seeks to trace the effect of accounting conservatism on the debt capacity of companies listed on the Tehran Stock Exchange. One of the constant concerns of corporate financial managers is the issue of financing. In order to achieve this goal, the information of 79 companies from companies listed on the Tehran Stock Exchange, which was selected with the help of a systematic elimination model and during the five-year period (2015-2016), data were collected for these companies and the research model Appropriate statistical methods were tested. The Giuli and Hein model (2000) was used to measure conservatism and the previous model by Frank Goyal (2009) was used to assess debt capacity. The results of the research hypothesis test showed that more conservative companies have higher debt capacity and conservatism has a significant positive effect on debt capacity.

    Keywords: Debt Capacity, Conservatism, Financing, Giuli & Hin model, Frank & Goyal model
  • Roya Darabi *, Zahra Varkesh, Javad Derakhshan Pages 33-44
    Tax avoidance behavior is one of the most important strategies of companies. Companies can help reduce their tax burden by using tax avoidance. Tax risk can also arise specifically from tax avoidance. Tax risk can arise from a company's financial planning strategies that are independent of total operational risk. Companies that make good use of tax evasion can play a role in benefiting their shareholders. Tax avoidance stems from legal loopholes in tax law. Tax avoidance can shift risks to debtors and reduce their ability to pay their debts. On the other hand, tax avoidance can lead to debt conservation of debtors, which can strengthen their ability to pay their debts. Because tax risk becomes less predictable after tax deduction from cash flows, creditors can identify companies with higher tax risk as more risky debtors. A clear link between tax avoidance and tax risk is not uniformly available. Therefore, this study seeks to investigate the role of tax risk and tax avoidance.
    Keywords: Tax Avoidance, tax risk, Effective Tax Rate
  • MohamadJafar Asgari, Seyed Hesam Vaghfi * Pages 45-60

    The present study The Impact of the Institutional Environment on the Relationship between Voluntary Disclosure of Corporate Social Responsibility and Auditor Demand. This research is practical in terms of purpose and in terms of methodology, the correlation is of the causal type (after event). The systematic elimination sampling, 86 companies were selected as sample and were investigated in the period of 9 years between 2011 and 2019. The method used to collect information is a library and data are collected for measuring variables from the codal website and corporate financial statements and in Excel, basic calculations have been made then, to test the hypotheses of the software stata was used. The results of the research show that there is no relationship between voluntary disclosure of corporate social responsibility and the rating of the auditing firm. Also, the audit firm's rating does not affect the relationship between voluntary disclosure of corporate social responsibility and audit costs. However, voluntary disclosure of corporate social responsibility has an adverse effect on audit costs. Also, improving the organizational environment has an adverse effect on auditing fees. However, improving the organizational environment does not affect the audit firm's ranking. Also, improving the organizational environment does not affect the relationship between voluntary disclosure of corporate social responsibility and the rating of the auditing firm

    Keywords: Institutional Environment, Voluntary disclosure of corporate social responsibility, Audit request
  • Ali Jafari, Reza Bidarvand, Atefeh Maleki * Pages 61-72
    Political economy is an important field in the scientific study of social phenomena. This method considers the formation of social phenomena as a result of political and economic components. According to the theory of political economy, in most market-oriented economic societies, business units are the focus of economic, social and political interactions between different groups. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of political relations on the financial flexibility of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The study population of member companies of Tehran Stock Exchange with respect to special restrictions, from which a sample of 166 companies active in the Tehran Stock Exchange was selected. The time domain of the research includes a seven-year period based on the financial statements of the studied companies during the years 1392 to 1398 and to test the hypotheses, multivariate linear regression method using EVIEWS software version 9 has been used. . The results show that political communication does not affect the financial flexibility of companies.
    Keywords: Political communication, Financial Flexibility, listed companies
  • Seyed Reza Aghili Nasab * Pages 73-84

    The purpose of this study is the effect of political communication on the financial decisions of companies in companies listed on the Tehran Stock Exchange. This research, in terms of correlation and research methodology, is of quasi-experimental and post-event type in the field of positive accounting research, which is done with real information. The data required for the research were collected from observing the documents related to the financial statements of companies in the Tehran Stock Exchange during the years 92-96. Multivariate linear regression models were used in data analysis and Eviews version 9 econometric software was used for data analysis. The results show a significant relationship between political communication and financial decisions.

    Keywords: Political communication, company financial decisions, Investment
  • Mahsa Ghajrbeighi, Maryam Mosazadeh * Pages 85-96
    In diversified companies, there is a great deal of connection between the various business segments of the company, which, due to their close interdependence, will affect the interests of all segments involved. Therefore, achieving the internal balance of a diversified company and maintaining the interests of each party is of particular importance in this study. 1398 was examined. This research is an applied research in terms of purpose classification and in terms of method based classification, it is a descriptive research and among descriptive researches, it is a correlational research. The statistical sample of the research was selected by systematic elimination method of 81 companies. The results of the hypothesis test showed that there is a significant relationship between the commercial and geographical diversification of the company and the return on assets. There is a relationship between the quality of accruals and the business diversification of companies. But there was no relationship between the quality of accruals and the geographical diversification of companies.
    Keywords: Commercial diversification, Geographical Diversification, Return on Assets, Quality of Accruals
  • Saeed Anvarkhatibi, Leila Seyfi Gavaher *, Fariba Ansari Pages 97-112
    In firms that are not in a stable position (low-growth firms) and have cash scheduling problems, unusual accruals play a more prominent role in signaling the company's performance, and managers have accounting accruals, so the purpose of this study is to examine profitability and operating cash flow. In explaining the realized intrinsic value of the company. The statistical population of the study was all active companies listed on the stock exchange, of which 118 companies were selected as a sample. The research method was descriptive-correlational and applied objective. The regression results showed that the ability of profit and operating cash flow has a significant effect on explaining the realized intrinsic value of the company.
    Keywords: Profitability, Operating Cash Flow, realized intrinsic value
  • Farhad Dehdar, Mohammadhosein Moradi * Pages 113-123
    Fraud is a common phenomenon in business. Prevention by detecting significant fraud in financial statements has always been the focus of investors, legislators, standardizers, managers and auditors. The present age is called the information age, and what leads to power and success is information. Data mining is a bridge between statistics, computer science, artificial intelligence, modeling, machine learning and visual loading of data, which in the process of extracting valid, previously unknown, understandable and reliable information from large databases is possible. It can be used in decision-making in important business activities such as improving the quality of information usefulness by detecting financial fraud.The present study provides the necessary evidence for investigating data mining in financial statement fraud by using historical documents using library documents and based on the background and research of researchers.
    Keywords: financial fraud, Data mining, decision tree, Neural Networks, Bayesian speculation networks
  • Naser Omidvar *, Somaye Jangi, Behnam Najafi, Esmaeil Javid Pages 124-136
    This study investigates the effect of implementing the electronic tax operations and services system on the effectiveness of the performance of the Tax Affairs Organization from the perspective of tax auditors in Ardabil province. The statistical population of the study includes all tax officials of Ardabil province in four organizational levels: tax expert, senior tax expert, head of the tax department and head of tax affairs, which is a total of 85 people during the years 1397, 1398 and 1399.The research method in this research is descriptive. It also falls into the category of applied research in terms of purpose. The methods of data collection in this research are both library method and field method and a questionnaire has been used. Research hypotheses are tested using regression. And to document the results of statistical analysis and provide final solutions, the researcher has analyzed the questions and hypotheses using the statistical method using SPSS software. The results of this study show that the implementation of electronic tax operations and services system is effective in reducing tax corruption, reducing tax collection costs, increasing the efficiency of tax officials, facilitating the implementation of tax justice and increasing the speed of tax revenue collection.
    Keywords: Electronic tax services, tax administration, effectiveness, tax auditors